Tato thajská ananasová smažená rýže s krevetami je dokonale vyvážená kombinace sladkého, slaného a pikantního.
Karamelizovaný ananas dodá jídlu šťavnatost, krevety bílkoviny a kari prášek autentickou thajskou vůni. Ideální pro rychlý oběd nebo večeři, hotové za půl hodiny!

Ingredience (na 2 porce)
Na smaženou rýži:
-
1½ hrnku vařené jasmínové rýže (nejlépe den staré)
-
6 středně velkých krevet, oloupaných a očištěných
-
1 ananas (čerstvý nebo z konzervy, dobře okapaný)
-
1 kus nakrájené červené nebo žluté papriky
-
1 kus nakrájené cibule
-
1 stroužek česneku, nasekaný
-
1 vejce, lehce rozšlehané
-
1–2 lžíce rostlinného nebo kokosového oleje
-
1 jarní cibulka, nasekaná
-
2 lžíce pražených kešu oříšků (volitelné)
Na omáčku:
-
1½ lžíce sójové omáčky
-
1 lžička rybí omáčky (nebo víc sójové pro vegetariánskou verzi)
-
1 lžíce ústřicové omáčky
-
½ lžičky cukru (nebo medu)
-
špetka mletého pepře
Na ozdobu:
-
čerstvý koriandr
-
měsíčky limetky
-
plátky čili nebo čili vločky podle chuti
Postup – krok za krokem
-
Připravte omáčku:
V malé misce smíchejte sójovou omáčku, rybí omáčku, kari prášek, cukr a pepř. Promíchejte a dejte stranou. -
Opečte krevety:
Na pánvi nebo woku rozehřejte 1 lžíci oleje. Přidejte krevety a restujte 2–3 minuty, dokud zrůžoví. Vyjměte a odložte stranou. -
Připravte vejce:
Do stejné pánve přidejte trochu oleje, vlijte vejce a míchejte, dokud se nesrazí. Vyjměte a dejte ke krevetám. -
Osmahněte zeleninu:
Přidejte česnek, cibuli a papriku. Restujte asi 2 minuty, poté přidejte ananas a hrášek s mrkví. Restujte, dokud se ananas lehce nezkaramelizuje. -
Přidejte rýži:
Rozdrobte rýži, vložte ji do pánve a restujte 2–3 minuty, dokud se vše prohřeje. -
Vmíchejte omáčku:
Zalijte směs omáčkou, přidejte krevety a vejce a vše dobře promíchejte. -
Dokončení:
Přidejte jarní cibulku a kešu oříšky. Podávejte horké, ozdobené koriandrem, limetkou a čili.
Tip na servírování
Pro originální servírování podávejte ananasovou smaženou rýži přímo v půlce vydlabaného ananasu.
Vypadá to úžasně a dodá pokrmu tropickou atmosféru.
Časová náročnost
-
Příprava: 15 minut
-
Vaření: 15 minut
-
Celkem: 30 minut

